banner03 v4mod

Blog

Költségek, amikkel számolnod kell, ha jogsit szeretnél

Ma már rengeteg autósiskola van. Csak győzd kiválasztani, hogy a Te elvárásaidnak melyik felel meg a legjobban, ha vezetni akarsz tanulni. Nap, mint nap szembesülhet az ember ilyen-olyan akciókkal, de vajon milyen költségek fedezik a teljes jogosítványyt?

Egy korábbi bejegyzésünkben már foglalkoztunk azzal, milyen hátulütői vannak az ingyen, vagy szinte ingyen kínált oktatásoknak.

belsokep 0607

Most nézzük meg, valójában milyen költségekkel kell számolni egy „B” kategóriás jogosítvány megszerzéséhez, hiszen az autósiskolának fizetendő összeg csak egy része az egésznek. Számos hatósági és más díjakkal kell kalkulálni, hogy valójában a kezedben is legyen a jogosítvány plasztik kártya formában.

Orvosi alkalmassági

Először is egy orvosi alkalmasságira lesz szükséged, ami feltétele a jogosítvány megszerzésének. Ezt a háziorvosodnál tudod beszerezni. Az aktuális díjakat kormányrendelet szabályozza.
A hatályos rendelet szerint azoknak, akik a 40. életévüket még nem töltötték be: 7200 Ft.

Tandíj

Maga az autósiskolának fizetendő tandíj az elméleti kurzus és a gyakorlati órák összesített díja. Ezt az összeget tudja hirdetni, illetve aktuálisan akciózni egy-egy autósiskola, hiszen ez az, amit saját kalkulációja alapján állapít meg. Az elméleti képzés díja a törvényileg is szabályozott minimális 28 óra. A gyakorlati képzés árát óradíjban találhatod meg a legtöbb iskolánál. Az alapóra törvényben meghatározott 29 óra, egyenként 50 perces tanórákkal, valamint szabályozva van, hogy a gyakorlati képzés során összesen 580 levezetett kilométerrel kell rendelkezni. Ez az, amit mindenképpen le kell vezetni, így ki is kell fizetni.

Pótóra

Pótórára szükség lehet, amennyiben a törvényben előírt minimális óraszám alatt a tanuló nem teljesítette a kötelezően levezetendő kilométert, vagy ha a tanuló még nem áll készen a vizsgára. A további órák díja ilyenkor többletköltséget jelent.

Vizsgadíjak

A vizsgadíjakat a Nemzeti Közlekedési Hatóság részére kell megfizetni. Ez minden esetben egységes. Vizsgadíjat kell fizetni az elméleti vizsga előtt, valamint a gyakorlati vizsga előtt is.
Amennyiben sikertelen a vizsga, újból meg kell téríteni a következő ismétlő vizsga díját.
Az érvényben lévő vizsgadíjak: elmélet: 4600 Ft, forgalom: 11000 Ft.

Közúti elsősegélynyújtó szaktanfolyam

A vezetői engedély kiadásának előfeltétele, hogy a jelölt rendelkezzen közúti elsősegélynyújtó vizsgával. A közúti elsősegélynyújtás ismeretek megszerzése a járművezető képzéstől független, azonban számos autósiskola szervez közúti elsősegélynyújtó tanfolyamot iskolájában a Magyar Vöröskereszttel együttműködve. Ez egy tanfolyami keretek között történő képzés, amely szintén tanfolyamdíj köteles, így a költségekhez hozzáadódik. Iskolánként eltérő összeg lehet.

Közúti elsősegélynyújtó vizsga

A vizsgadíjat a Magyar Vöröskereszt részére kell megfizetni. Ez minden esetben egységes. Sikertelen vizsga esetén az ismétlő vizsga díját újból meg kell téríteni.
Az érvényben lévő vizsgadíj: 6850 Ft.

Plasztik kártya

Ha már minden tanfolyamon részt vettél, minden vizsgát letettél, még mindig nincs a kezedben a jogosítványod, csak a Közlekedési Felügyelet által kiállított Vizsgaigazolás nevű nyomtatvány. A plasztik kártya kiállításának illeték díja van, amelyet a Magyar Államkincstárnak kell megfizetni.
Ez az összeg jelenleg: 4000 Ft. Az Okmányirodában rendezhető.

Bejárási díjak

Eddig azokról a költségekről volt szó, amik a tandíjakat, vizsgadíjakat, okmányokat fedezik. Azonban van még egy tényező, az esetleges bejárási díjak. Akkor, ha tömegközlekedéssel kell megközelítened az tanfolyam helyszínét, esetleg több kilométert kell utaznod, az utazásod költségét szintén érdemes figyelembe venni a kalkulációdnál.

Egy korrekt autósiskola weboldala tartalmazza a tandíjak és vizsgadíjak részletezését is, ahol láthatod, hogy mire mennyit fizetsz. Egy részletes díjtáblázat tartalmazza az előírásoknak megfelelő tanórákat és azok díját, így a gyakorlati órák során könnyedén nyomon követheted, hogy hol tartasz.

Számos autósiskola nyújt kedvező részletfizetési lehetőségeket. Erről nem árt tájékozódni a választott iskolánál. Jól jön ez a lehetőség, ha nem tudod az elején befizetni a teljes összeget. Az, hogy milyen feltételei vannak a részletfizetésnek, autósiskola függő. Általánosságban igaz, hogy az aktuálisan levezetett órád aktuálisan rendezve legyen, egy következő órát díjhátralékkal ne kezdj el.

Esetenként előfordulhat, hogy több órára is haladékot kaphatsz, de ne felejtsd el, hogy Neked is könnyebb apránként fizetned, mintha tetemes tartozást halmozol fel, így a végén szintén nem tudod kifizetni egy összegben a felgyűlt összeget.